ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΑΚΟΠΕΤΡΟ


2493

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΑΚΟΠΕΤΡΟ 

Chania Crete By Nikos Η μηχανή του χρόνου και ο δημοσιογράφος Χρήστο Βασιλόπουλος συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα για τη Μάχη της Κρήτης και τα σκληρά αντίποινα των γερμανών σε βάρος του κρητικού λαού που αντιστάθηκε στον εισβολέα.
Το χωριό Κάνδανος κοντά στα Χανιά, όπου σε μάχες έχασαν τη ζωή τους αρκετοί γερμανοί, ήταν το πρώτο χωριό στην Ευρώπη, το οποίο έκαψαν ολοσχερώς, προσπάθησαν να εκθεμελιώσουν κάθε πέτρα οικήματος και απαγόρευσαν στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσο διαρκούσε η κατοχή.
Μάλιστα μια επιγραφή των γερμανών έγραφε: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών».
Είναι η μοναδική περίπτωση εγκλήματος πολέμου, όπου ο θύτης όχι μόνον αναγνωρίζει το έγκλημά του, αλλά το προπαγανδίζει προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.
Λίγο πριν από την Κάνδανο, στον Κακόπετρο, γερμανικό απόσπασμα εισέβαλε μέσα σ΄ενα αγροτόσπιτο και σκότωσε πέντε ανυπεράσπιστες γυναίκες και ένα νήπιο.
Στο μαρτυρικό χωριό των Χανίων τα εγκλήματα της Βέρμαχτ ήταν πολλά.
Η οικογένεια της Ολυμπίας Δεσποτάκη ξεκληρίστηκε.

Η μητέρα της Μαρία, εν αγνοια της έκανε το τραπέζι στους δολοφόνους των τεσσάρων αγοριών της! Μαγείρεψε στους γερμανούς στρατιώτες τις κότες που είχαν αρπάξει, αλλά δεν ήξερε ότι λίγο πριν οι άνδρες της Βέρμαχτ είχαν στήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα τα παιδιά της.

Η μηχανή του χρόνου έκανε ενδελεχή έρευνα για την τιμωρία όσων διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Κρήτη. Οι υπεύθυνοι δεν λογοδότησαν ποτέ.
Ο πτέραρχος Στουντέντ καταδικάστηκε σε μόλις πέντε χρόνια φυλάκιση, ενώ μεταπολεμικά έγινε σύμβουλος του γερμανού καγκελάριου Αντενάουερ.
Ο αντικαταστάτης του στην Κρήτη, στρατηγός Αντρέ, ενώ αρχικά είχε καταδικαστεί σε τέσσερις φορές ισόβια, αφέθηκε ελεύθερος την δεκαετία του 50 μετά από έντονες πιέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα από την πλευρά της Γερμανίας.
Μητσαρας 4 Αιώνια τους ή μνήμη.. Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος
Θωμάς Καρ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΝΕΟΥΔΙΑ ΜΟΥ . ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ Κ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ 250 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ Κ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΩΝ . ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ . ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ . ΑΥΤΑ .
jimdef69 ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΦΡΑΓΚΟ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ
ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ Η πιο μεγάλη κουβέντα που ειπωθηκε... Στην Κρήτη δεν πολέμησαν τα όπλα αλλά η ψυχή της Κρήτης
AetiusMerlin Κι όμως, έφτασαν να κατέχουν το 90% της πόλης. Σύμφωνοι για τους κακούς χειρισμούς και την ελλειπή προετοιμασία, αλλά με τριπλάσιο στρατό θα μπορούσε η Βέρμαχτ να πάρει την πόλη πιο γρήγορα, ειδικά αν ξεκινούσε η επιχείρηση νωρίτερα. Και αν έπεφτε το Στάλινγκραντ, θα έπεφτε και ο Καύκασος-και άρα όλη η Σοβιετική Πολεμική Μηχανή. Αν βοήθησε η Ελλάδα και η Κρήτη έστω και λίγω τις δεκάδες χιλιάδες Σοβιετικών στρατιωτών στην ανταμοιβή της θυσίας τους... Μπράβο μας
Kaftman Η μηχανή του χρόνου πάντως το πήγε πολύ μονόπλευρα το θέμα. Λες και μόνο στα Χανιά υπήρξαν καταστροφές. Στην Βιάννο έγινε ένα από τα ολοκαυτώματα με πάνω από 200 νεκρούς. Πολλά χωριά και στην υπόλοιπη κρήτη τα έκαψαν 2-3 φορές οι γερμανοί. Δεν είδα να αφιερώνουν καμία εκπομπή για αυτά.
veridissquo πριν από 8 έτη Ετσι για να τελειωνει αυτη η ανουσια κουβεντα κατω απο ενα συγκονιστικο βιντεο.Δεν μπορω να κρινω αν εκαναν καλα στρατηγικα η οχι,αλλα οταν ερχεται ο κατακτητης στο τοπο σου πρπει να αντισταθης με οτι μεσα εχεις.το ιδιο θα εκανα και εγω!!!!!Και θεωρω ηρωες ολους αυτους που δεν υπολογισαν κανενα κωστος μπροστα στην Ελευθερια!!!!!!

POSTED BY SPYROS PETER GOUDAS TORONTO ONTARIO CANADA